VÅRA HISTORIER

Sparq, feministisk arbetsgrupp inom Musikalartistavdelningen i Teaterförbundet, driver kampanjen ”Våra Historier”.

Varför startades Sparq?

Våren 2015 skrev en kvinnlig musikalkollega på sin Facebook att hon längtar efter en ny musikal där kvinnor får ta plats, ha anständigt med kläder på sig och inte porträtteras som glädjeflickor och våp. Detta är en kollega som inte brukar höja rösten. Därför blev responsen stor.

Då startade vi arbetsgruppen Sparq inom musikalartistavdelningen i Teaterförbundet. På vårt första möte fick vi höra en utbredd oro från våra kvinnliga kollegor över att hitta jobb det kommande spelåret då de musikaler som skulle sättas upp var till exempel Billy Elliot, La cage aux Folles, Kinky Boots, American idiot och Book of Mormon som har övervägande roller för män.

Vi kände att ett Upprop behövdes! – När berättas Våra Historier?

Budskap

Vi vill uppmärksamma makthavarna inom vår bransch på att:

  • Det oftare är mäns historier som berättas än kvinnors/transpersoners
  • Musikalerna ofta är skrivna av män
  • Kvinnorollerna är endimensionella
  • Repertoaren cementerar förlegade könsroller
  • Musikalerna speglar inte samtiden
  • Vi saknar generell mångfald på våra scener

Vi vill understryka vikten av att vi som musikalartister får möjlighet att utvecklas som konstnärer, människor och utövare av den unika konstformen musikal. Vi som identifierar oss som kvinnor är mer än de stereotypa karaktärer som oftast gestaltas, vi är mångfacetterade och komplexa. För att bidra till ett mer jämställt samhälle är det viktigt att låta sådana rolltolkningar synas på Sveriges musikalscener.